‘Toplaag had niet helemaal de juiste kleur’

7 september 2016 § Een reactie plaatsen

Hoe lang doet de Dienst Infra van Amsterdam er, samen met een ingenieursbureau over om een straatje van honderd meter te asfalteren en betegelen? Het antwoord daarop moet ik u schuldig blijven, maar het werk moet u niet onderschatten.

Kennelijk niet, want de Dienst is al sinds 13 mei bezig (het is nu eind augustus). Ruim drie maanden wordt er dus gegraven, geplet, gewalst, gestort, en.. u raadt het: de volgende dag begint het werk weer opnieuw. Tegels van het trottoir gaan erin, en ze gaan er net zo makkelijk weer uit. Een folklore waar alle Amsterdammers van tijd tot tijd mee te maken krijgen, maar zo bont als voor mijn stoep … had ik het nog niet meegemaakt.bouwwerker

Want voor die 13e mei waren de gravers ook al bezig, op hetzelfde stuk straat, met de open-en-dichtvoorstelling inderdaad, maar toen moest er glasvezel worden doorgetrokken. En omdat dit land minstens 5 verschillende telefonmaatschappijen telt, moest die straat dus ook 5 keer …. U raadt het al. Dus de overlast voor de bewoners duurt al vier maanden. Maar ja die eerste maand, daar kunnen wij niets aan doen.

Prachtig spektakel

Goed, na drie maanden ploeteren en een nachtelijke sessie met een frees door de straat (erg aan te bevelen voor de mensen die lijden aan slapeloosheid, prachtig spektakel), was het halverwege augustus dan zover: straat, fietspad en trottoir waren voorzien van de juiste bestrating. Zou je denken. Want de mensen die al wat langer in de hoofdstad wonen weten wat er dan meestal gebeurt. Het moet nog zeker eenmaal overnieuw.helm-bouw (En dat valt nog erg mee: de stoep in het kleine straatje voor mijn huis – 100 meter lang is in die vier maanden meer dan 20 keer open en dichtgegooid. Je kunt tenslotte geen opengebroken straat een nacht laten liggen in de stad, er moeten mensen langs. En over telefoonmaatschappijen heeft de gemeente niets te zeggen.)

De omgevingsmanager

Niet alleen de stoep, ook het fietspad valt dat lot ten deel. Waarom, zou je als leek zeggen? Er zitten geen gaten of kuilen in, mooi glad asfalt, prima te berijden, ook voor de colonnes fietsers die zich dagelijks door mijn straat persen. Dus legde ik die vraag voor aan iemand die er verstand van heeft: de omgevingsmanager. Haar antwoord en de aansluitende conversatie wil ik u niet onthouden:

“De toplaag van het asfalt moet eraf. Het asfalt heeft de verkeerde kleur rood, dat ziet u toch zelf ook wel?”

“Nou nee, ik zie dat niet. Misschien moet je daar voor hebben gestudeerd?”

“Zelfs als je daar niet voor hebt geleerd, kan je dat duidelijk zien, hoor.”

“Van mij mag u de rest van uw werkende leven dat asfalt vervangen, mijn bezwaar is de herrie die u ermee maakt.”

Waarop iets onduidelijks volgde over machines die nu eenmaal geluid produceren. En over drilboren die nodig zijn om asfalt los te maken en putjes vrij te leggen.

Het eind van het verhaal? Een nieuwe toplaag, inderdaad. In precies dezelfde kleur als de oude, als je het mij vraagt. Maar ja, wat weet ik daarvan. Ik heb er niet voor geleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu ‘Toplaag had niet helemaal de juiste kleur’ voor Faits divers (et rien de plus..).

Meta

%d bloggers liken dit: